Για το μέλλον η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών το 2010, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε οτι τα τελευταία τρία χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν ισχυρός, ξεπερνώντας το μέσο όρο στην ευρωζώνη.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε στο 4,3% το 2006 και αναμένεται να διατηρηθεί γύρω στο 4% την περίοδο 2007-8. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ από 8% το 2004, ενώ το 2007 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ.
Η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει ακόμα καλύτερες επιδόσεις μεσοπρόθεσμα, καθώς προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών του δημόσιου τομέα, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.
Ακόμη ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, στην ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης, μέσω του εμπορίου και των άμεσων επενδύσεων.
«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη εξελίσσεται σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές στην Ευρώπη και η Ελλάδα διευκολύνει την ένταξη των χωρών αυτών στην παγκόσμια οικονομία και στην ΕΕ» είπε συγκεκριμένα.
Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίαςΑναφερόμενος στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο Γ.Αλογοσκούφης, είπε ότι συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αν και οι πιθανότητες επιβράδυνσής της έχουν αυξηθεί. Η πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές, η οποία ξεκίνησε από την αγορά των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, ενδέχεται να επιβραδύνει το ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές έχουν βελτιωθεί από τα μέσα Αυγούστου, αν και η πλήρης επανάκαμψη απαιτεί χρόνο.
«Η διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων έχει μία θετική διάσταση, ως προς το ότι αντικατοπτρίζει καλύτερα τους κινδύνους της αγοράς. Ωστόσο, δημιουργεί ανησυχίες για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της στην ανάπτυξη. Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, οι πληθωριστικές προσδοκίες και ο προστατευτισμός στο εμπόριο αποτελούν επίσης σημαντικούς κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Οι κλιματολογικές αλλαγές και η ανάγκη για μορφές ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής» επεσήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στις διεθνείς χρηματαγορές.
Όπως εξήγησε, η ταχύτητα με την οποία η πιστωτική κρίση διαδόθηκε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου αποδεικνύει την ύπαρξη συστημικών κινδύνων που συνδέονται με την ολοκλήρωση των διεθνών χρηματαγορών.
Η ενίσχυση της διαφάνειας στις χρηματαγορές αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την αποφυγή απρόσμενων εξελίξεων που δημιουργούν αβεβαιότητα και προβλήματα στη ρευστότητα της αγοράς, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε πως «υπάρχει επίσης ανάγκη για ενίσχυση των διασυνοριακών ρυθμίσεων και της εποπτείας».
Δεδομένης της εκπροσώπησης χωρών από όλο τον κόσμο στο Ταμείο και του ρόλου του στη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, το ΔΝΤ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στον εντοπισμό των κινδύνων που μπορούν να επεκταθούν παγκοσμίως, καθώς και στη συνεργασία με τους εθνικούς ρυθμιστές και άλλους σχετικούς φορείς για να τους βοηθήσει στην αποφυγή ή τον περιορισμό των κινδύνων αυτών, είπε ο Γ.Αλογοσκούφης. Μερίδια συμμετοχής και ψήφοιΗ μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη. Οι αυξήσεις στα μερίδια συμμετοχής (quota) στο ΔΝΤ, που συμφωνήθηκαν τον περασμένο χρόνο αποτελούν το πρώτο βήμα για την επίτευξη της ανακατανομής των μεριδίων συμμετοχής προς όφελος των πιο δυναμικών οικονομιών και των κρατών με χαμηλά εισοδήματα.
Είναι επιτακτική ανάγκη, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, να καταλήξουμε σε συμφωνία και να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση των μεριδίων συμμετοχής και των ψήφων ως το φθινόπωρο του 2008. Ο νέος τύπος πρέπει να είναι απλός και διαφανής και να αποδίδει πρωτεύοντα ρόλο στο ΑΕΠ σε τιμές αγοράς.
«Μια μη γραμμική σχέση (compression factor) θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη ανακατανομή των ψήφων. Αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας του Ταμείου» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου