Μεγάλες αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αναμένονται με την επιβολή της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα σχέδια για την οποία αποκαλύπτονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομίας.
Τους φόβους για ραγδαίες ανατιμήσεις προκαλεί το γεγονός ότι στα τρέχοντα επίπεδα των τιμολογίων «ενσωματώνεται» η πρόβλεψη για πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει σκαρφαλώσει στα 90 δολάρια, με ενδεχόμενο να πάει ακόμα και στα 100 δολάρια.
Η αύξηση για τα νοικοκυριά εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει το 22%.
Σύμφωνα με Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη), «βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον προσδιορισμό του μακροχρόνιου κόστους παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και την ενσωμάτωση σε αυτό των μεταβολών των διεθνών τιμών καυσίμων, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του τομέα μέσω εισαγωγής αποτελεσματικών τιμολογίων, τόσο στο επίπεδο της χρήσης των δικτύων όσο και σε αυτόν της λιανικής αγοράς ενέργειας».
Από το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζεται ότι «η ΔΕΗ κάνει τη δουλειά της» (δηλαδή φροντίζει τα κέρδη της όπως κάθε επιχείρηση) και προστίθεται με νόημα ότι όσο η ΔΕΗ έχει μερίδιο αγοράς άνω του 70% τότε τα τιμολόγια θα εξακολουθούν να ρυθμίζονται με εισήγηση της ΡΑΕ και να εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο της Επιχείρησης, που θα παρουσιαστεί αργότερα αυτό τον μήνα, η εταιρεία συμβούλων Booz Allen Hamilton εισηγείται αύξηση 19% στα οικιακά τιμολόγια μέσα στην επόμενη τριετία, 26% στα τιμολόγια των εμπορικών καταστημάτων και των βιοτεχνιών και 62% στα βιομηχανικά τιμολόγια.
Στη μελέτη προτείνεται και η καθιέρωση ρήτρας καυσίμου, δηλαδή ενσωμάτωση στα τιμολόγια των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Το θέμα έχει εγείρει κατά καιρούς και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος. Όπως έχει πει, στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο συνδέει τις μεταβολές στις τιμές των καυσίμων με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Την περίοδο 2005-2006 οι αυξήσεις των τιμών των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες αυξήσεις των τιμών πώλησης ενέργειας.
Εάν οι τιμές αυτές ήταν συνδεδεμένες, η κερδοφορία της ΔΕΗ θα είχε σημαντική αύξηση αντί μείωσης. Συγκεκριμένα, θα είχε επιτύχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)1,2 δισ. ευρώ αντί 740 εκατ. ευρώ.
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί φέτος δύο φορές.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου