Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

12/10/07: Ιδιωτικά πανεπιστήμια «από το παράθυρο»

Τα πάνω κάτω έρχονται στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης τριετίας. Ο δρόμος βήμα-βήμα ανοίγει και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με «δούρειο ίππο» το σύστημα των πιστωτικών μονάδων, που θεσμοθετήθηκε λίγο καιρό πριν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ).
Όπως υπενθυμίζει την Παρασκευή η εφημερίδα Το Βήμα, στις 20 Oκτωβρίου λήγει η προθεσμία ενσωμάτωσης στο Eλληνικό Δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.
Σύμφωνα με την οδηγία και την ήδη δημοσιευθείσα σχετική υπουργική απόφαση, τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα πρέπει να εφαρμόσουν το σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων (ECTS), το οποίο ανοίγει ένα νέο πεδίο στο χώρο της κινητικότητας των φοιτητών εντός των ελληνικών ιδρυμάτων.
Ειδικότερα, οι Έλληνες φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους σε άλλο πανεπιστήμιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως συμβαίνει σήμερα με το κοινοτικό πρόγραμμα Erasmus.
Στο εξής τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ θα «πληρώνουν» τους επιμελείς σπουδαστές τους με πιστωτικές μονάδες για κάθε μάθημα και δραστηριότητα που θα παρακολουθούν στο πανεπιστήμιο για κάθε χρόνο των σπουδών τους. Για κάθε ακαδημαϊκό έτος αντιστοιχούν 60 πιστωτικές μονάδες. Τόσες θα μπορεί να συγκεντρώσει όποιος φοιτητής περάσει όλα τα μαθήματα της χρονιάς στο αντικείμενό του.
Συνολικά, ένας φοιτητής για να τελειώσει πενταετείς σπουδές θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 300 πιστωτικές μονάδες, για τετραετείς 240 και για τριετείς 180 πιστωτικές μονάδες. Σε τι όμως θα του χρησιμεύσουν αυτές; Από τη μία, το νέο σύστημα «ενοποιεί» το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ευρώπη, αφού θα ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά ιδρύματα και από την άλλη εξυπηρετεί την υπό προϋποθέσεις κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ των ιδρυμάτων.
Oι φοιτητές θα μπορούν δηλαδή, μεταφέροντας πιστωτικές μονάδες, να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους σε άλλο ομοειδές τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ
και στο έτος που θα πήγαιναν εάν συνέχιζαν κανονικά στο δικό τους.
Όλα αυτά θα μπορούν να συμβούν στο μέλλον υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους δύο ή περισσότερα πανεπιστήμια για την ανταλλαγή φοιτητών τους. Το σύστημα αυτό ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί από τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς τα ίδια θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια σειρά από διαδικασίες για να εξειδικεύσουν την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.
Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι, ιδιαίτερα από το χώρο των ιδιωτικών κολεγίων, που συνδέουν την εξέλιξη αυτή με την κοινοτική οδηγία που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΚΕΣ. Όπως επισημαίνουν, η οδηγία σε συνδυασμό με την υπουργική απόφαση θα αυτοματοποιήσει τις αναγνωρίσεις επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων ευρωπαϊκών ΑΕΙ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: