Ψηφίστηκε επί της αρχής του στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, το πρώτο της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση των ασφαλιστικών ταμείων. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν οι αναλογιστικές μελέτες για το Ασφαλιστικό και η ρύθμιση για οφειλές προς το ΙΚΑ.Ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το τέλος του δημόσιου διαλόγου με όλους τους ενδιαφερομένους, ενώ επισήμανε ότι οι τρεις κύκλοι του, με τους κεντρικούς άξονες που ανακοινώθηκαν, είναι με τη σύμφωνη γνώμη και της ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την ανυπαρξία αναλογιστικής μελέτης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και στο αίτημά της να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση αναφορικά με τα στοιχεία της σχετικής μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ο κ. Μαγγίνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κανένα λόγο ούτε να επαινέσω ούτε να επικρίνω, ούτε την μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που είναι πράγματι ένας σοβαρός οργανισμός, αλλά ούτε και την άποψη οιοδήποτε επιστολογράφου προς οποιαδήποτε εφημερίδα. Όλα αυτά η κυβέρνηση, τα κρίνει και ως στοιχεία και ως δεδομένα, τα οποία θα συνεκτιμήσει».Νωρίτερα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί ή όχι τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες για να σταματήσει έτσι η ανασφάλεια των ασφαλισμένων και το κύμα φυγής, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στο δημόσιο διάλογο μόνο εφόσον αποσαφηνιστεί γραπτά η κυβερνητική πρόταση.Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησε από τον υπουργό Απασχόλησης να αποσύρει την ρύθμιση για χρέη προς το ΙΚΑ που καλλιεργεί, όπως είπε, ένα κλίμα «μπαταξήδων» που απάδει της συνολικής προσπάθειας για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.
Απαντώντας, ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται περί νέας ρύθμισης, αλλά για παράταση κατά 30 μέρες, προηγούμενης παράτασης, μετά από αίτημα των δύο μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να διευκολυνθούν κάποιοι μικροοφειλέτες που είχαν εκκρεμότητες.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει λαγούς όπως ο κ. Γκαργκάνας και ο κ. Αναλυτής.Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου, που απάντησε λέγοντας ότι ο κ. Γκαργκάνας ανήκει στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής δεν υιοθετούν τις απόψεις του κ. Γκαργκάνα. «Το μάρμαρο δεν θα το πληρώσει ο ασφαλισμένος. Καλούμε το ΠΑΣΟΚ να πάρει ξεκάθαρη θέση γιατί ο ελληνικός λαός δεν φταίει σε τίποτα να πληρώνει τα εσωτερικά του προβλήματα», είπε.Κατά της ρύθμισης τάχθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, τονίζοντας ότι πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας και κατηγορώντας τις κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ότι ψήφισαν χαριστικές ρυθμίσεις ύψους πολλών δισ. ευρώ, υπέρ των εργοδοτών και εις βάρος των εργαζομένων.Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης που υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση σπεύδει να διευκολύνει τους φοροφυγάδες.Κατά της ρύθμισης αλλά και του νομοσχεδίου, δήλωσε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, κάνοντας λόγο για «σκοτεινά άρθρα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου