ΠΑΛΑΙΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ..ΑΡΧΕΙΟ!
Δόθηκαν κατά την περίοδο 2001 - 2005, σύμφωνα με κατάθεση πρώην στελέχους της
Δύο υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, μέσω των οποίων διακινήθηκαν χρήματα για «μίζες» προς ελληνικά πολιτικά κόμματα και αξιωματούχους του ΟΤΕ κατά την περίοδο 2001 - 2005, κατονομάζει το πρώην στέλεχος της Siemens Ράινχαρντ Σίκατσεκ.
Σε κατάθεσή του στις 17 Νοεμβρίου 2006, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ, ο κ. Σίκατσεκ ανέφερε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής Siemens κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος διαχειριζόταν 1 - 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο μέσω της εταιρείας «Πλέισντ Μπλου Κορπορέισον» και ενός λογαριασμού της ΑΒΝ-AMRO στο Μονακό και προσθέτει ότι άλλα 2 - 3 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν για το πρόγραμμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων μέσω της εταιρείας «Φέργουεϊς».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Σίκατσεκ, ο οποίος έχει αποφασίσει να συνεργαστεί με τις ανακριτικές αρχές, μιλάει για «μίζες» στα υπουργεία Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού και αναφέρει το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_84_29/01/2008_257309
Προς κόμματα και αξιωματούχους ΟΤΕ, σύμφωνα με πρώην στέλεχος της Siemens
Του Τ. Τελλογλου
Τις υπεράκτιες (οφ-σορ) εταιρείες «Φέργουεϊς» και «Πλέισντ Μπλου Κορπορέισον» κατονομάζει ο πρώην διακινητής ποσών στα «μαύρα» ταμεία της Ζίμενς Ράινχαρντ Σίκατσεκ ως εταιρικά οχήματα μέσω των οποίων γινόταν η διακίνηση ποσών για μίζες από τη μητρική εταιρεία του Μονάχου προς αξιωματούχους του ΟΤΕ και της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2001-2005.
Ο κ. Σίκατσεκ δηλώνει σε κατάθεσή του στις 17 Νοεμβρίου 2006, δύο μέρες μετά τη σύλληψή του, ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ζίμενς κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος διαχειριζόταν 1-4 εκατ. ευρώ το χρόνο μέσω της εταιρείας «Πλέισντ Μπλου Κορπορέισον» και ενός λογαριασμού της ΑΒΝ –ΑΜRO στο Μονακό. Στην κατάθεση, που παρουσιάζεται σήμερα στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ, ο κ. Σίκατσεκ λέει ότι τα χρήματα αυτά διοχετεύονταν στα πολιτικά κόμματα ενώ 2-3 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκαν για το πρότζεκτ της ασφάλειας των Ολυμπιακών Aγώνων μέσω της εταιρείας «Φέργουεϊς».
Αλλά σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Σίκατσεκ μιλάει για «μίζες» στα υπουργεία Αμύνης, Εσωτερικών (Δημόσιας Τάξης), Πολιτισμού και «άλλο ένα» και αναφέρει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Πιθανόν αυτά να έχουν σχέση με το γεγονός ότι ο κ. Χριστοφοράκος στράφηκε στον τομέα τηλεπικοινωνιών της Ζίμενς, σύμφωνα με μία άλλη κατάθεση και ζήτησε πρόσθετα χρήματα μετά τους Ολυμπιακούς και τις εκλογές, όταν η εταιρεία ζητούσε απεγνωσμένα να πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο (σ.σ. πληρώθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2007 πριν από τις εκλογές). Ο κ. Χριστοφοράκος δεν ήταν διαθέσιμος χθες για οποιοδήποτε σχόλιο καθώς φαίνεται ότι δεσμεύεται από τον πρώην εργοδότη του να απέχει από δημόσιες τοποθετήσεις.
Ο κ. Σίκατσεκ είναι ο κυρίως ωφελημένος από το σύστημα των «μαύρων ταμείων» καθώς ήδη από το 2004 η μητρική εταιρεία είχε διαπιστώσει προβλήματα με λογαριασμούς που χειριζόταν στο Λιχτενστάιν και την Ελβετία και είναι ελεύθερος χάρη στη συνεργασία του με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της Γερμανίας. Ο κ. Σίκατσεκ είχε υπογράψει μία δήλωση τήρησης του εσωτερικού κανονισμού της Ζίμενς, δήλωση ασυμβίβαστη με τις «μαύρες πληρωμές» που η εταιρεία τον υποχρέωνε να κάνει.
Το 2004 αρνήθηκε να υπογράψει μία τέτοια δήλωση. Τότε η εισαγγελία του Λιχτενστάιν άρχισε να «ενοχλεί» τη Ζίμενς για περίεργες κινήσεις των λογαριασμών της με εκροή μεγάλων χρηματικών ποσών. Αλήθεια είναι ακόμα ότι η μητρική εταιρεία σκόπευε να διατηρήσει τη σχέση της με τον κ. Σίκατσεκ, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2005 μετέτρεψε το συμβόλαιό του από εξαρτημένης εργασίας σε συμβόλαιο ανεξάρτητου συμβούλου με μισθό 35.000 ευρώ το μήνα. Το συμβόλαιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς η Ζίμενς ζήτησε από τον κ. Σίκατσεκ να παραιτηθεί, δίνοντάς του ταυτόχρονα 1,2 εκατ. ευρώ αποζημίωση. Από το 2001 ο κ. Σίκατσεκ διατηρούσε στενή σχέση με τον κ. Πρόδρομο Μαυρίδη, επικεφαλής των τηλεπικοινωνιών της Ζίμενς στην Ελλάδα. Ο κ. Σίκατσεκ μετέφερε τα «χρήματα» για λογαριασμό της Ζίμενς Κομ (τμήμα τηλεπικοινωνιών) μέσω εταιρειών στην Ελβετία, το Ντουμπάι και το Λιχτενστάιν σε δύο εταιρείες της ελληνικής Ζίμενς Κομ στην Ελβετία τον κ. Χριστοφοράκο -και όχι τον κ. Μαυρίδη- επιβάρυνε με την κατάθεσή του στην εισαγγελία του Μονάχου ο προϊστάμενος τηλεπικοινωνιών του ομίλου κ. Μίκαελ Κούτσενροϊτερ. Η κατάθεση του κ. Κούτσενροϊτερ -επιβεβαιωτική της κατάθεσης Σίκατσεκ- στις 7 Δεκεμβρίου 2006 συμπεριελήφθη στους λόγους για τους οποίους η δικηγορική εταιρεία «Ντεμπεβουάζ και Πλίμπτον» εισηγήθηκε στη νέα διοίκηση του ομίλου Ζίμενς» την απομάκρυνση του κ. Χριστοφοράκου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ζίμενς Ελλάς στις 15 Δεκεμβρίου 2007.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100053_29/01/2008_257303
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου