Το «ανώδυνο» της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων ανέλυσε επί της ουσίας η υπουργός Απασχόλησης Φ.Πετραλιά στη συνάντησή της με τους Προέδρους όλων των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων των Υγειονομικών της χώρας, που μετά τις εξηγήσεις εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι το κάθε Ταμείο να ενταχθεί ως αυτοτελής λογαριασμός και να διατηρήσει την αυτοτέλειά του, ενώ επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».
«Εξήγησα και είμαι κατηγορηματική σε αυτό, ότι ο στόχος της ενοποίησης είναι το κάθε ταμείο να ενταχθεί ως αυτοτελής λογαριασμός, οικονομικά και λογιστικά, και να διατηρήσει την αυτοτέλεια του κάτω από μια διοικητική ομπρέλα, στην οποία θα έχουν και λόγο και ρόλο το κάθε ταμείο ξεχωριστά» ήταν τα ακριβή λόγια της υπουργού.
Τη συζήτηση η υπουργός χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινή».
«Δεσμεύτηκα προς όλους ότι ο στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι να τεθεί όλο το σύστημα σε μια υγιή βάση. Και όταν λέμε υγιή βάση δεν εννοούμε να μεταφέρουμε την παθογένεια από ένα κομμάτι σε ένα άλλο» τόνισε η κυρία Πετραλιά.«Όταν μιλάμε για υγιή βάση αυτό που εννοούμε είναι τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, ώστε να μπορέσουν δημιουργικά και αποτελεσματικά, όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του σήμερα αλλά και των μελλοντικών» πρόσθεσε η υπουργός Απασχόλησης. «Δεν επιμερίζουμε παντού το πρόβλημα, αλλά επιμερίζουμε παντού τις λύσεις και αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Πιο διαλλακτικοί οι γιατροί μετά τις εξηγήσεις
Ο Εμμανουήλ Καλοκαιρινός (πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου-ΠΙΣ) ευχαρίστησε την υπουργό και έκανε λόγο για «μελετημένη πολιτική, που προχωρά με σιγανά και προσεκτικά βήματα», κάτι που το θεώρησε ως ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Ο κ. Καλοκαιρινός δήλωσε επίσης ότι έλαβε εξηγήσεις και του λύθηκαν απορίες για κάποιες παραμέτρους οι οποίες μέχρι σήμερα έμεναν άγνωστες και προέβλεψε ότι ο διάλογος θα αναδείξει κάποια κοινά στοιχεία πάνω στα οποία θα είναι εφικτή η συμφωνία.Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε επίσης ότι η οργάνωσή του θα συμμετάσχει στην απεργία της 13ης Φεβρουαρίου για να μη θιγούν κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα και να μην υποθηκευτεί το μέλλον των νεότερων συναδέλφων του. Ο κ. Πάνος Αλεξίου (πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας) εκτίμησε ότι το πλαίσιο της μεταρρύθμισης, έτσι όπως το παρουσίασε η υπουργός, κινείται προς θετική κατεύθυνση και ζήτησε να καταργηθούν οι διακρίσεις των υγειονομικών προ και μετά του 1993. Ο κ. Π.Βαγιωνάς (πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου) δήλωσε «υπερήφανος» για το διάλογο που έγινε με την υπουργό και σημείωσε ότι άρχισε να πείθεται ότι αυτά που ακούγονται για την ενοποίηση, δεν είναι ακριβή, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει το διάλογο, αν και θα περιμένει να δει το κυβερνητικό σχέδιο γραπτώς.
Υπογράμμισε όμως ότι δεν βλέπει λόγο να μη δεχθεί ένα σχέδιο που προβλέπει μία ομπρέλα, κάτω από την οποία κάθε ταμείο θα συνεχίσει να είναι ανεξάρτητο και αυτοδύναμο.Η κ. Αθηνά Τραχήλη (πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου) ζήτησε επίσης να καταργηθούν οι ασφαλιστικές διακρίσεις για τους υγειονομικούς προ και μετά του 1993 και σημείωσε ότι η απάντηση της υπουργού σε αυτό το αίτημα ήταν θετική.
Η κυρία Τραχήλη συμπλήρωσε την πρόταση για ένταξη του επαγγέλματος των κτηνιάτρων στα βαρέα και ανθυγιεινά, αφού πολλοί από τους συναδέλφους της έχουν προσβληθεί από ζωανθρωπονόσους.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μηχανικών
Από τα στοιχεία που μέχρι και σήμερα προκύπτουν, η κυβέρνηση δεν προσχωρεί σε ειλικρινή διάλογο, κανένα ουσιαστικό επιχείρημα υπέρ της συγκεκριμένης ενοποίησης δεν έχει εμφανίσει και απλώς αφήνει στα Ταμεία να επιλέξουν τον τρόπο και τo χρονοδιάγραμμα κατάργησής τους, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
Από αυτήν την άποψη ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η κοινή συνάντηση των φορέων των υπό ενοποίηση Ταμείων με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά στις 4 Φεβρουαρίου 2008, προσθέτουν.
Σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις των μηχανικών, τονίζεται ότι με τη σημερινή (Τρίτη) τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας που πραγματοποίησαν με επιτυχία οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημοσίου και με την αποχή από τις δημοπρασίες των εργοληπτών Δημοσίων Έργων, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών μεθοδεύσεων και για τη διαφύλαξη της αυτοτέλειας του ΤΣΜΕΔΕ.
Κατά τη κινητοποίηση παρέμειναν κλειστές οι Τεχνικές Υπηρεσίες της χώρας, ενώ ματαιώθηκαν δημοπρασίες δημοσίων έργων σε όλη τη χώρα συνολικού προϋπολογισμού 19.389.514 ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό των μηχανικών που αποτελείται από το ΤΕΕ, την ΕΜΔΥΔΑΣ, τις οργανώσεις των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και των Μελετητών, το σύνολο των κλαδικών και εργασιακών φορέων των μηχανικών, έχει αποφασίσει πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα διαρκέσουν ως το τέλος Φεβρουαρίου 2008 και συγκεκριμένα:
τρίωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας από την έναρξη του ωραρίου των μηχανικών του Δημοσίου για τις 5, 12, 20 και 26 Φεβρουαρίου 2008.
απόσυρση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2008 των μελών του ΤΕΕ και των φορέων των μηχανικών από τη λειτουργία των γνωμοδοτικών και αποφασιστικών θεσμικών οργάνων της Διοίκησης.
παντεχνική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα διεξαγωγής της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησης για το Ασφαλιστικό που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός.
συγκεντρώσεις στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, με την παρουσία μελών της Διοικούσας Επιτροπής.
εκδηλώσεις για την ανάδειξη του πλαισίου των κινητοποιήσεων.
Oι διπλωματούχοι μηχανικοί στο σύνολό τους θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 13 Φεβρουαρίου 2008.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου