Μόνο τις νέες ποσότητες λυματολάσπης που καταφθάνουν από το κανάλι εισόδου του Ακροκεράμου επεξεργάζεται το εργοστάσιο αποξήρανσης στην Ψυττάλεια, ενώ στο νησί θα παραμείνουν οι 300.000 τόνοι λυματολάσπης που συσσωρεύτηκαν πριν αρχίσει η λειτουργία του εργοστασίου.
Σε αυτοψία που πραγματοποίησε την Πέμπτη κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά, συνοδεία δημοσιογράφων των «Νέων», διαπιστώθηκε ότι η λυματολάσπη αυτή δεν πρόκειται να μεταφερθεί, αφού από την ΕΥΔΑΠ δεν υπάρχει σχέδιο ούτε πρόθεση για την απομάκρυνσή της.
Επιπλέον, δεν πηγαίνει για επεξεργασία, όπως συμβαίνει με τις νέες ποσότητες λυματολάσπης, επειδή οι υπεύθυνοι του εργοστασίου ξήρανσης φοβούνται μήπως υποστούν βλάβες οι περιστρεφόμενοι κύλινδροι -τα τύμπανα- όπου ζεσταίνεται και αφυδατώνεται η λυματολάσπη.
Από τους 300.000 τόνους τις «παλιάς» λυματολάσπης, μέχρι στιγμής έχουν ασβεστοποιηθεί, δηλαδή αδρανοποιηθεί, περίπου 220.000 τόνοι και απομένουν ανεπεξέργαστοι άλλοι 80.000 τόνοι.
Έτσι, οι κάτοικοι του Πειραιά και των γύρω περιοχών πρέπει να περιμένουν να φυσήξει βοριάς συνεχώς επί 100 ημέρες προκειμένου να ασβεστοποιηθεί και η υπόλοιπη ποσότητα της ανεπεξέργαστης λυματολάσπης.
Αυτό πρέπει να γίνει επειδή μόνο όταν φυσάει βοριάς μπορεί να αναμειγνύεται με ασβέστη η λυματολάσπη χωρίς να μυρίζει έντονα για 24 ώρες -εξαιτίας της αμμωνίας που εκλύεται από την ανάμειξη- στις γύρω περιοχές. Η δυνατότητα ασβεστοποίησης είναι 800 τόνοι την ημέρα.
«Ανησυχούμε πολύ για την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών και για τον λόγο αυτό ζητούμε έγγραφες διαβεβαιώσεις από την ΕΥΔΑΠ ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», λέει ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.
«Παράλληλα, διεκδικούμε το νερό που χύνεται στον Αργοσαρωνικό μετά την επεξεργασία της λυματολάσπης, περίπου 900 κυβικά μέτρα την ημέρα, έπειτα από έλεγχο του Γενικού Χημείου να μας παραχωρείται για να διατηρούμε το πράσινο, να ποτίζουμε το όρος Αιγάλεω και να πλένουμε τους δρόμους χωρίς να σπαταλάμε νερό που προορίζεται για την ύδρευση» προσθέτει.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου