Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

23/1/08: Καλό κλίμα χωρίς δεσμεύσεις στις συνομιλίες Καραμανλή-Ερντογάν

12 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΙ 50 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

Συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην Αγκυρα. Η επίσημη υποδοχή έγινε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ενώ ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα από το 1959.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας πως η Αθήνα διατηρεί την αρχή: «πλήρης συμμόρφωση προς τα κριτήρια της ΕΕ, πλήρης ένταξη».
Σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εντάσσονται και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια.
Ερωτηθείς ειδικά για το Πατριαρχείο, ο κ. Καραμανλής είπε πως «για την Τουρκία, προσφέρει μεγάλα οφέλη, ευρωπαϊκό διαβατήριο και κριτήριο, το ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την έδρα του εδώ».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός διατύπωσε -ίσως για πρώτη φορά- την άποψη ότι ο χρακτηρισμός της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου είναι εσωτερικό πρόβλημα του Χριστιανικού Ορθόδοξου κόσμου και «έως ότου να καταλήξουν στην επιλογή τους» η Τουρκία, όπως είπε, καταβάλει κάθε προσπάθεια και διευκόλυνση.
Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε το ιστορικό της υπόθεσης αποφεύγοντας να δεσμευτεί για την επαναλειτουργία της. Είπε χαρακτηριστικά: «Αξιολογούμε το θέμα και αφού αξιολογήσουμε τελικά θα αποφασίσουμε».
Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι η εκκρεμότητα για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδα πρέπει να λυθεί βάσει των διεθνών συνθηκών και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών δεν νοείται η απειλή χρήσης βίας. Ο κ. Ερντογάν έκανε αναφορά στους 37 γύρους διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες αυτές.
Για το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου 2006, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει, όπως είπε, σε μία συμπεφωνημένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και μίλησε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.
Ο κ. Ερντογάν επισήμανε τη σημασία των προσεχών εκλογών στη Μεγαλόνησο και ανέφερε ότι το θέμα είναι διεθνές και ο χώρος επίλυσης του είναι τα Ηνωμένα Έθνη. «Το σχέδιο Ανάν δεν ισχύει πια, αλλά το πνεύμα και η ουσία του μπορεί να διατηρηθεί» ανέφερε. Επίσης, ανέφερε ότι και για το Κυπριακό το 2008 θα έχει ιδιαίτερη σημασία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, τις οποίες θα πρέπει να παροτρύνουν οι μητέρες-πατρίδες και οι εγγυήτριες χώρες.
Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό και ευρύτερα στον οικονομικό τομέα.
Στις 16:15 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής επιθεώρησε το τιμητικό άγημα.
Οι Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισαν κατ΄ ιδίαν συνομιλίες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Μετά τις 7.30 οι δύο πρωθυπουργοί θα παρακαθήσουν στο επίσημο δείπνο.
Την Πέμπτη, ο Κ.Καραμανλής θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα δεχθεί σε κατ' ιδίαν συνάντηση τον πρωθυπουργό.
Την επόμενη μέρα ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία των ομογενειακών συλλόγων.
Τέλος θα λάβει μέρος μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό Φόρουμ. Στο φόρουμ θα συμμετέχουν περισσότεροι από 80 Έλληνες επιχειρηματίες και θα μιλήσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας.
Ικανοποιημένη η Ουάσινγκτον
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι κληθείς να την σχολιάσει τόνισε: «Πάντα πιστεύαμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δυο καλοί μας φίλοι και νατοϊκοί σύμμαχοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να μπορούν να εργασθούν μαζί σε μερικές από τις διαφορές που έχουν, ιστορικές και άλλες. Βεβαίως, καλωσορίζουμε όλες τις διπλωματικές επαφές και σίγουρα βλέπουμε αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία για τις δυο καλές μας φίλες να μπορέσουν να βρεθούν και να συνεχίσουν τον διάλογο και τις συζητήσεις τους».
ΚΚΕ: «Καμία πρόοδος»
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει: «Όπως έγινε σαφές από τη συνέντευξη Τύπου, η θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη στη βάση του 'σχεδίου Ανάν', που οι ελληνοκύπριοι απέρριψαν κατηγορηματικά. Αυτό το γεγονός, αν και αναμενόμενο, δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις. Διαφάνηκε επίσης, παρά τις στρογγυλεμένες διατυπώσεις, ότι τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας όσο και σε άλλα, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.
»Η τοποθέτηση του Κ.Καραμανλή, που εναποθέτει την εγγύηση λύσης αυτών των προβλημάτων στην ΕΕ, προκαλεί, αφού η πολιτική της ΕΕ είναι 'λάστιχο', καθορίζεται από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της και ανάμεσα στην ίδια και στις ΗΠΑ. Αυτοί είναι οι αξίες και οι αρχές της».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: