Αλλαγές και στο Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ «έτος-κλειδί» για τη μεταρρύθμιση αποτελεί το 2015.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στους στρατιωτικούς τίθεται για πρώτη φορά όριο ηλικίας το 55ο έτος, ενώ στο Δημόσιο δίνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των στρατιωτικών και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, σήμερα δεν υπάρχει όριο ηλικίας με αποτέλεσμα στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες να βγαίνουν στη σύνταξη ακόμα και στα 48 με 49 έτη, εφόσον παραιτηθούν ή στις ετήσιες κρίσεις προαχθούν νεότεροί τους.
Το μέτρο θα συνδυαστεί με την καθιέρωση επετηρίδας μέσω της οποίας οι προαγωγές θα γίνονται με κριτήριο τον χρόνο και δεν θα συνδέονται με την πλήρωση οργανικής θέσης.
Στην περίπτωση των δημόσιων υπαλλήλων, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να ζητήσει από τους υπαλλήλους να παραμένουν στην εργασία τους για τρία ακόμα έτη με κίνητρο μεγαλύτερη σύνταξη.
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα καταργηθεί η διάταξη της υποχρεωτικής εξόδου όσων συμπληρώνουν το 60ό έτος με 35 χρόνια υπηρεσίας.
Παράλληλες κινήσεις
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή τον Νόμο Ρέππα, εντάσσοντας έξι ευγενή Ταμεία στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, από 1ης Ιανουαρίου 2008 εντάσσονται στο ΙΚΑ τα Ταμεία ΤΑΠ-ΟΤΕ, το Ταμείο Προσωπικού της ΔΕΗ, το Ταμείο της Εθνικής Τράπεζας, της Εθνικής Ασφαλιστικής, το Ταμείο Εργαζομένων του ΟΣΕ και των ΕΛΤΑ.
Τα συγκεκριμένα Ταμεία, όλα του Δημοσίου, είναι ελλειμματικά και προικοδοτούνται κάθε χρόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Απασχόλησης φαίνεται να έχει καταλήξει σε μια μεταβατική περίοδο επτά ετών, έως το 2015, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών ρυθμίσεων.
«Το μεσοδιάστημα είναι ικανό ώστε να εξαντληθούν τα υπάρχοντα ώριμα δικαιώματα, να μην αιφνιδιαστεί κανείς και να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς» σημειώνουν παράγοντες που ασχολούνται με τη διαμόρφωση των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων.
Το Ταμείο των βουλευτών
Στο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα στο Ταμείο των βουλευτών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση αν στην ενοποίηση Ταμείων θα συμπεριληφθεί και το Ταμείο των Βουλευτών, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε: «Βεβαίως. Οι βουλευτές δεν βρίσκονται εκτός ελληνικής κοινωνίας. Το ξέρουμε και οι ίδιοι.
» Από την άλλη πλευρά, κανένας δεν δικαιούται να λαϊκίζει και να δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Θα ανακοινώσει ο κ. Μαγγίνας τα ακριβή όρια τα οποία προτείνει η κυβέρνηση.»
Αλλαγές στο ασφαλιστικό, χωρίς όμως αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, επιθυμεί σχεδόν το 78,8% των ασφαλισμένων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα Το Παρόν.
Αναλυτικά, το 51,3% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων. Αντίθετη άποψη έχει το 41,3% ενώ δεν απάντησε το 7,4%.
Το 55,1% διαφωνεί με την κυβερνητική πρόθεση να δοθούν κίνητρα για εθελόντική παραμονή στην εργασία μετά τα 65 ενώ συμφωνεί το 44,1% των ερωτηθέντων.
Το 74,3% διαφωνεί με τη διαφαινόμενη ρύθμιση να μην παίρνει σύνταξη πριν από τα 65 κανένας άνδρας εργαζόμενος και πριν από τα 60 καμία εργαζόμενη και μόλις το 24,2% συμφωνεί.Το 72,1% των ερωτηθέντων ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προτείνουν τις δικές τους θέσεις για το ασφαλιστικό και το 20,9% να στηρίξουν τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.
Το 79,5% των ερωτηθέντων ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές παρά το πολιτικό κόστος και μόλις το 15,7% να αφήσει τα πράγματα ως έχουν.
Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 27-29 Νοεμβρίου, σε δείγμα 1001 ατόμων.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου