Με θετικό τρόπο αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2005-2007, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη επαγρύπνησης σε τομείς όπως η δημοσιονομική σταθεροποίηση, η αύξηση της απασχόλησης και ο έλεγχος των πληθωριστικών πιέσεων.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της για την εφαρμογή των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων των «27» σχετικά με τη Στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση.Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Επιτροπή διαπιστώνει «σταθερή πρόοδο» στην εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2005-2007.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο μέλλον, είναι η μακροχρόνια δημοσιονομική σταθεροποίηση και η μείωση του δημόσιου χρέους.
Επίσης, ζητείται η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με τη δημιουργία αποτελεσματικών κανονιστικών μηχανισμών ελέγχου και την αποτελεσματική χρήση των πόρων που προέρχονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, και στην εφαρμογή δραστικών πολιτικών στη αγορά εργασίας, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να συνδυάζει την ευελιξία και την ασφάλεια, τη μείωση του φορολογικού βάρους στην εργασία και τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε επίσημη.
Ακόμη, ζητείται να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και τη μακροχρόνια κατάρτιση, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, δίνοντας έμφαση στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών.Η Επιτροπή θεωρεί παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και το δημοσιονομικό έλλειμμα, ώστε να προχωρήσει η χώρα σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ενώ ζητά την επιτάχυνση των προσπαθειών στην έρευνα και την καινοτομία με την αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία, αλλά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες.
Η Επιτροπή στην αξιολόγησή της σημειώνει, τέλος, τη σημασία που θα πρέπει να δοθεί στην προστασία του περιβάλλοντος, με την αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης των υδάτων και τον έλεγχο των εκπομπών αερίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου