Λιγότερες θα είναι και φέτος οι θέσεις των εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια, ενώ θα αυξηθούν στα περιφερειακά ΑΕΙ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αυτό τον έμμεσο τρόπο το φαινόμενο των μετεγγραφών, που είναι πολλές, ειδικά στις τρίτεκνες οικογένειες.
Όπως γράφει τη Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα, κατά τη σύνοδο των πρυτάνεων των ΑΕΙ στην Κομοτηνή, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης έγινε δέκτης προτάσεων για κατάργηση των μετεγγραφών, αλλά προτίμησε να ανακοινώσει ακόμα μία φορά περιορισμό εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια.
«Όταν περνούν 300 άτομα στη Νομική Θράκης και μένουν να φοιτούν 50, γιατί τα άλλα 250, κάνοντας χρήση των κοινωνικών διατάξεων, φεύγουν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, παθαίνει ζημιά η Νομική, παθαίνει ζημιά η τοπική κοινωνία και παθαίνει ζημιά και η κεντρική Νομική, δηλαδή η Νομική της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας διότι, ενώ έχει δομές να φιλοξενήσει 150 φοιτητές, φιλοξενεί αιφνιδίως και απρόβλεπτα 350» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Και προσέθεσε: «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μια εξισορρόπηση, σε πρώτη φάση, αυτού του παράδοξου φαινομένου που δημιουργήθηκε έντονα κυρίως πέρυσι, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των εισακτέων στα περιφερειακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και μικρότερος στα κεντρικά, ώστε, ακόμα και αν σημειωθεί ρεύμα μετεγγραφών, να έχουμε ισορροπία ανάλογη με τις υποδομές».
Ο κ. Στυλιανίδης συνέδεσε τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και ξεκαθάρισε ότι στο εξής θα προηγούνται στη χρηματοδότηση όσα πανεπιστήμια έχουν προβεί σε διαδικασίες αξιολόγησης.
Επίσης, παρουσίασε στους πρυτάνεις το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, ένα σχέδιο εσωτερικού κανονισμού των ΑΕΙ και μία πρόταση για τη σύνταξη προγράμματος τετραετούς προγραμματισμού, η οποία περιλαμβάνει τόσο μεγάλες αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ώστε αναμένεται να επιφέρει νέες αναταραχές και αντιδράσεις.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου