Καθαρό όφελος που ανέρχεται στα 46,87 εκατ. ευρώ προκύπτει για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία από το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (ΔΤΦ), που θα ισχύσει από 3 Μαρτίου, υποστήριξε ο υφυπουργός Γ.Βλάχος που το υπέγραψε την Παρασκευή.
Όπως εξήγησε ο κ. Βλάχος το ποσό αυτό προκύπτει από την ανακοστολόγηση των 666 ήδη κυκλοφορούντων φαρμάκων, που περιλαμβάνονται στο νέο, πρώτο για το 2008, Δελτίων Τιμών Φαρμάκων.
Εντονα αντιδρούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για αυξήσεις έως και 45% σε 207 φάρμακα ευρείας χρήσης και τονίζει ότι χρόνο με το χρόνο η Ελλάδα «αποκτά ένα από τα πλέον ιδιωτικά συστήματα υγείας στον κόσμο».
Σε ο,τι αφορά τις μεγάλες προτεραιότητες της εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής και της βιωσιμότητας του ελληνικού συστήματος Υγείας οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι -δυστυχώς- ανεπαρκείς και απογοητευτικές, επισημαίνει ακόμη η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ επαναφέρει το θέμα της κατάργησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και των δωρεάν υπηρεσιών υγείας.
Τι περιλαμβάνει το νέο ΔΤΦ
Πιο συγκεκριμένα, από τα ανακοστολογηθέντα 666 φάρμακα, στα 406 οι τιμές μειώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να προκύπτει συνολικό ετήσιο όφελος ύψους 66.919.218 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες, που πωλήθηκαν το έτος 2007, τις λιανικές τιμές, που είχαν, αλλά και τις τιμές που θα έχουν με το νέο ΔΤΦ.
Σε 212 φάρμακα οι τιμές αυξάνονται, με αποτέλεσμα να προκύπτει ετήσια συνολική επιβάρυνση ύψους 20.044.383 ευρώ. Έτσι το καθαρό όφελος υπολογίζεται στα 46.874.835 ευρώ. Σε 48 φάρμακα οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.
Επιπλέον στο νέο Δ.Τ.Φ. περιλαμβάνονται:α) 429 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων, εκ των οποίων 299 αφορούν σε αντίγραφα, ενώ οι υπόλοιπες 130 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα, εκ των οποίων οι 9 αντιστοιχούν σε σκευάσματα απολύτως νέων δραστικών ουσιών.Οι τιμές όλων των ανωτέρω νέων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων προσδιορίστηκαν και είναι απολύτως εναρμονισμένες με τον μέσο όρο των τριών (3) χαμηλοτέρων τιμών της ΕΕ, εκ των οποίων δύο (2) από τις 15 χώρες της ΕΕ πλέον της Ελβετίας και μια (1) από τις 10 χώρες που προσχώρησαν την 1/5/2004 στην ΕΕ, στον οποίον προστέθηκαν τα έξοδα εισαγωγής και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι δε τιμές των αντιγράφων στο 80% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους.β) ευθυγραμμίσεις 130 φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής (αντίγραφα) στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους οι τιμές των οποίων είχαν εγκριθεί ήδη σε προηγούμενα ΔΤΦ.γ) ευθυγραμμίσεις 7 παυσιπόνων, που -σύμφωνα με το νόμο- πρέπει να έχουν ενιαία τιμή για την ίδια μορφή και περιεκτικότητά τους.δ) διαγραφές 98 φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις του ΕΟΦ
ε) 42 μεταβολές, που αφορούν μόνο αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας και όχι τιμές.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο ΔΤΦ περιλαμβάνονται φάρμακα αντικαρκινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα για προβλήματα γονιμότητας γυναικών, πρόληψη ατονίας μήτρας, φάρμακα ανοσορρυθμιστικού παράγοντα, αντιθρομβωτικά, θεραπεία άνοιας, Alzheimer, σάρκωμα μαλακών μορίων, χρόνια μυελογενούς αναιμία, λευκαιμίας, αναιμίας που σχετίζεται με χρόνια νόσο των νεφρών.
(Το ΔΤΦ βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http://www.gge.gr/37/index.asp).
Έντονα αντιδρά η Αντιπολίτευση
Ειδικότερα, από τον τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώθηκε πως «η χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής, που θα υπηρετεί με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες των ασθενών, τις οικονομικές δυνατότητες του Συστήματος Υγείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και τους κανόνες της αγοράς, παραμένει επί τέσσερα χρόνια ένας άπιαστος στόχος για την κυβέρνηση της ΝΔ».«Οι αυξήσεις, έως και 45%, σε 207 φάρμακα ευρείας χρήσης, που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται να περάσουν στην αγορά φαρμάκων από την προσεχή εβδομάδα, υπενθυμίζουν σε όλους μας μια πραγματικότητα που, τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και το Ανάπτυξης, προτιμούν να ξεχνούν: ότι η Ελλάδα αποκτά, χρόνο με τον χρόνο, ένα από τα πλέον ιδιωτικά συστήματα υγείας στον κόσμο. Γεγονός, που επιβεβαιώνεται από την δραματική αύξηση κατά 40%, που έχει σημειώσει η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, που δεν καλύπτεται από το κράτος και τα Ταμεία και στην οποία εξωθούνται οι πολίτες, από το 2005 μέχρι σήμερα». »Σήμερα, η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην συμμετοχή δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας μεταξύ των 30 χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Την στιγμή, δηλαδή, που σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, τα δημόσια συστήματα υγείας διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στις δαπάνες υγείας, στην Ελλάδα, παρατηρείται η ακριβώς αντίστροφη τάση» τονίζει το ΠΑΣΟΚ.«Την ίδια ώρα και, ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να ανατρέψει αυτή την τάση, τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η βιωσιμότητα του ελληνικού Συστήματος Υγείας, καθώς: η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων οργιάζει, ο νόμος που προβλέπει την επιστροφή του 4% από την φαρμακοβιομηχανία στα Ταμεία, ουσιαστικά, παραμένει ανεφάρμοστος, ο νέος τρόπος υπολογισμού της τιμής χρέωσης φαρμάκων από τα Νοσοκομεία στα Ταμεία εκκρεμεί ακόμη να αποσαφηνισθεί και, ταυτόχρονα, η μη ενσωμάτωση κριτηρίων κόστους-αποτελεσματικότητας στο σύστημα αποζημίωσης και τιμολόγησης των φαρμάκων, παραμένει η κυριότερη αδυναμία του θεσμικού μας πλαισίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «οι νέες μεγάλες αυξήσεις, που επέβαλαν οι φαρμακοβιομηχανίες στα ήδη πανάκριβα φάρμακα ευρείας χρήσης, καθιστούν κατεπείγουσα την κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων που επέβαλαν με τους αντιασφαλιστικούς νόμους οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».«Το φάρμακο και συνολικά οι παροχές υγείας πρέπει να είναι σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλο το λαό. Αυτό το στόχο πρέπει να διεκδικήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα. Για να μη ληστεύονται τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι εργαζόμενοι, για ασφαλές φάρμακο, η παραγωγή και το εξωτερικό του εμπόριο πρέπει να αφαιρεθεί από τα χέρια των εταιριών και να ενταχθεί σε αποκλειστικά δημόσιο φορέα, που θα λειτουργεί στη βάση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών», τονίζει το ΚΚΕ.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου