Υψηλή δυσαρέσκεια για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει η δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, καταδεικνύοντας τις σημαντικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πολιτικό σύστημα.
Ενδεικτικό της δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι το 73,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο με τον τρόπο που η ΝΔ ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ το 87,9% αναφέρει ότι δεν ικανοποιείται (λίγο ή καθόλου) από την αντιπολιτευτική δράση του ΠΑΣΟΚ.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% και το ΠΑΣΟΚ 23,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «άλμα» στο 18,4%, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 7,5% και τον ΛΑΟΣ 5,1%.
Στην ερώτηση για το μέλλον των μικρότερων κομμάτων, η πλειοψηφία (52,7%) θεωρεί ότι η εκλογική τους δύναμη θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, ενώ το 9,9% θεωρεί ότι η δύναμη τους θα μείνει η ίδια.
Το 19% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μόλις υπάρξει πόλωση, πολλοί ψηφοφόροι τους θα επιστρέψουν στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ το 17% πιστεύει ότι η δύναμή τους θα μειωθεί, καθώς πήραν απλώς ψήφο διαμαρτυρίας και δεν έχουν προγραμματικό λόγο.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κ.Καραμανλής (με 41,2%) και ακολουθούν ο Γ.Παπανδρέου (19,3%), ο Αλ.Τσίπρας (13,1%), ο Γ.Καρατζαφέρης (4,7%) και η Αλ.Παπαρήγα (2,4%).
Σημειώνεται ότι με αυτά τα ποσοστά, δεν προκύπτει δυνατότητα αυτοδυναμίας ούτε με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, αλλά ούτε και με το νέο που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.
Ποσοστό 70,6% κρίνει θετικά έως πολύ θετικά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην θέση του προέδρου του ΣΥΝ. Ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει επίσης μεγάλο ποσοστό θετικών γνωμών (76,7%) και βρίσκεται πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια (93,5%) και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (78,5%).
Τα αντίστοιχα ποσοστά θετικών γνωμών για τους άλλους πολιτικούς είναι: Αλέκος Αλαβάνος 56,2%, Κώστας Καραμανλής 50,5%, Γιώργος Καρατζαφέρης 40,5%, Γιώργος Παπανδρέου 38%, Αλέκα Παπαρήγα 36,5% και Κώστας Σημίτης 36,3%.
Η έρευνα της Κάπα Research για Το Βήμα, έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 19 ως 22 Φεβρουαρίου 2008 σε πανελλαδικό δείγμα 6.379 ατόμων. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με βάση το φύλο, την ηλικία και την περιοχή καθώς και την ψήφο του 2007.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου