Ανταποκρινόμενος στην κίνηση του Ευ.Βενιζέλου να μην ιδρύσει τον Όμιλο και σε μια επίδειξη ενότητας στο ΠΑΣΟΚ, ο Γ.Παπανδρέου παραβρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην παρουσίαση του βιβλίου του στελέχους του Κινήματος, στην παλαιά Βουλή, με τίτλο «Προς μια μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι θεσμικές προϋποθέσεις μιας άλλης πολιτικής».
Στην ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος χαιρέτησε την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι στέλνει ένα μήνυμα που το χρειάζεται η παράταξη και ο τόπος.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να λάβει αποφάσεις που καθιστούν το ΠΑΣΟΚ ένα υποδειγματικό ανοιχτό κόμμα», καθώς η κοινωνία «δεν ενδιαφέρεται για κομματικούς μηχανισμούς ή για κατανομή κομματικών αξιωμάτων, (αλλά) για την καθαρότητα, [...] την τεκμηρίωση, την υπευθυνότητα και την ευαισθησία των συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων κάθε κόμματος».
Ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε ανατροπή των τεκμηρίων πολιτικής αντιπροσώπευσης της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα «ποιός κυβερνά» έχει εδώ και καιρό αντικατασταθεί από το ερώτημα «πώς κυβερνά». «Από την άποψη αυτή σημασία δεν έχουν οι 151 ή 152 έδρες καθώς σημασία δεν έχουν ούτε οι 161 ή 162. Σημασία έχει η ικανότητα χάραξης και άσκησης πολιτικής» επισήμανε.
Ορίζοντας την «μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία» εξήγησε ότι αυτή «φιλοδοξεί να είναι ένα άλλο σύστημα διακυβέρνησης», το οποίο «αξιοποιεί πλήρως τις υφιστάμενες συνταγματικές δυνατότητες, τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας (όπως το δημοψήφισμα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία) και επιχειρεί να ανακόψει τα φαινόμενα του πολιτικού αποκλεισμού, της πολιτικής απάθειας, της μειωμένης συμμετοχής και της ηθικής έκπτωσης του δημόσιου βίου».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι ένα «κράτος λειτουργικό, αντιγραφειοκρατικό, αποκεντρωμένο, δίκαιο, διαφανές», βασίζεται στην «ριζική μετεξέλιξη των κομμάτων σε κόμματα ανοιχτά, με πλήρη εσωτερική δημοκρατία, αποκεντρωμένα και συνεκτικά».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι απαιτείται ένα «νέο συνδικαλιστικό κίνημα χωρίς εσωτερικές πελατειακές σχέσεις», πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τα «νέα κοινωνικά κινήματα» και επισήμανε, ότι πρέπει να ανακαινιστεί και ο θεσμικός ρόλος του κοινοβουλίου, καθώς και η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακόμη, επισήμανε ότι η πορεία προς την μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι ένα στοίχημα που αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά «καταρχάς αφορά την ευρωπαϊκή κυβερνητική πλειοψηφική αριστερά στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ και η οποία πρέπει να πάψει να είναι φοβική και συντηρητική».
Αναφερόμενος στην διαφθορά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «είναι πρόβλημα θεσμικό, ηθικό αλλά και αναπτυξιακό» και τόνισε ότι το «νόμιμο πρέπει να επιβληθεί ως συμφέρον για τους πάντες».«Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου το θεσμικό πρόβλημα της χώρας κατέστη ανάγλυφο. Φάνηκαν τα όρια της πρωθυπουργοκεντρικής λειτουργίας της κυβέρνησης χωρίς θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές. Η δικαιοσύνη διαπλέκεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κανοναρχείται από αυτά και τα τροφοδοτεί κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου