Ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν, όπως ανακοινώθηκε, στις 6.57 το πρωί της Παρασκευής το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η δόνηση σημειώθηκε σε απόσταση 235 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας και το επίκεντρό της εντοπίζεται ανατολικά της Ζακύνθου. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.
Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι γνωστή τόσο στους επιστήμονες όσο και στους κατοίκους, που έχουν συνηθίσει σε τέτοια φαινόμενα.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο σεισμολόγος ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας είπε χαρακτηριστικά ότι ανάλογες δονήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή συμβαίνουν μία φορά το μήνα, ενώ, αναφερόμενος γενικότερα στη σεισμική διέγερση που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα στο ελληνικό τόξο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και προσέθεσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο.
Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν την Πέμπτη η μετασεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώθηκαν αρκετοί, περισσότεροι από δέκα, μετασεισμοί, έντασης 3 έως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο όλων ήταν το ίδιο: στο θαλάσσιο χώρο 39 χλμ. νότια της Μεθώνης και 73 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, ενώ το εστιακό βάθος τους εντοπίστηκε στα 26 χιλιόμετρα.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι μετασεισμοί προέρχονταν από το ίδιο ακριβώς σημείο που «έδωσε» το σεισμό της Τετάρτης, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου