Για τις βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο -που σύντομα θα παρουσιαστεί-, προϊδεάζει ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Β.Μαγγίνας. Στο επίκεντρο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και υψηλές συντάξεις, ενώ ως ώριμο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ορίζει την 5ετία προ της αποχώρησης από την εργασία.
Στη συνέντευξη που έδωσε ο Β.Μαγγίνας στον Real FM και τον Ν.Χατζηνικολάου σημειώνει ότι «ίσως μακρύνει χρονικά η υλοποίηση» ορισμένων εκ των αλλαγών, ωστόσο θα είναι «μια ριζική, μια ουσιαστική μεταρρύθμιση».
Ο κ. Μαγγίνας επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση εξακολουθεί [και επί Φ.Πετραλιά] να σέβεται «δύο βασικές αρχές, που έως τώρα δεν γίνονταν σεβαστές και που κατ' ανάγκη θα γίνουν για να διασωθεί, για να μπορέσει να επιζήσει αυτό το σύστημα». Σύμφωνα με τον κ. Μαγγίνα οι αρχές αυτές είναι: α) ότι ο συνταξιοδοτικός χρόνος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον εργασικό χρόνο και β) ότι δεν μπορεί η σύνταξη να είναι μεγαλύτερη από τις αποδοχές που είχε ο ασφαλισμένος ως εργαζόμενος.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Απασχόλησης διευκρινίζει ότι «δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει 20 χρόνια και να παίρνει σύνταξη 25, 30 ή 35» και προσθέτει: «Δίοτι όταν κάποιος βγαίνει στη σύνταξη στα 46 του ή στα 47 του στη σύνταξη, με το προσδόκιμο επιβίωσης που υπάρχει και που ευχόμαστε για όλους να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, ο χρόνος τον οποίο έχει εργασθεί είναι περίπου 22, 25, 27 χρόνια, ενώ ο χρόνος που θα συνταξιοδοτείται είναι πολύ μεγαλύτερος».
Επιπλέον, σημειώνει: «Κι ένα δεύτερο το οποίο συμβαίνει, όχι βεβαίως σε μεγάλη έκταση, αλλά συμβαίνει αρκετά και επηρεάζει δυσμενώς το όλο σύστημα, είναι ότι δεν μπορεί η σύνταξη την οποία παίρνει μετά, να είναι μεγαλύτερη από τις αποδοχές που είχε όταν εργαζόταν. Δε μπορεί κάποιος εργαζόμενος να εισπράττει ας πούμε 1.000 ευρώ και στη σύνταξη 1.300 ή 1.400 ή 1.500».
Προσθέτει, δε: «Είναι διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30-40 ετών έχουν επιτύχει μέσα από μια έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα, θα έλεγα συχνά και μέσω μιας απειλητικής συνδικαλιστικής δραστηριότητας, έχουν πετύχει κάποιες ρυθμίσεις νομοθετικές οι οποίες δίνουν 120, 140, 145, 150%».
Ερωτηθείς ποια συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα θεωρηθούν ώριμα, ο κ. Μαγγίνας απαντά: «Νομίζω ότι μια ευρωπαϊκά κρατούσα λογική σε όλες τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι όπως γνωρίζετε η ασφαλιστική διαδικασία είναι μια δυναμική διαδικασία που κάθε λίγα χρόνια θέλει κάποιες παρεμβάσεις, η πενταετία είναι ένα σημείο, ένα χρονικό διάστημα που δεν θίγεται κανείς» και πρόσθεσε ότι το πολύ αυτό το όριο να επεκταθεί στα 10 χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου